3. Bavaria-mannen

Tijdens een gesprek met een fietsend-koppel valt de naam, Bavaria als typering voor een deel van het Duitse volk. Niet gehinderd door de werkelijkheid en beïnvloed door de bierreclame van een aantal jaar geleden, zie ik steeds vaker Bavaria mannen. Soms zijn de mannen in groepen, vaak ook zijn ze alleen. De ontmoeting met de moderne-fietsende Bavaria man.

Op een avond komen wij aan op een pittoreske boerderijcamping, bomvol met fietsers en hun tent. Bart (zo noemen we hem even) zit al voor zijn tent met een fles stevig bier, hij rookt daarbij regelmatig een sigaret en graait in een zak met chips.

Ondertussen verzamelen wij tafel, stoeltjes en gaan koken. Bart ziet dat niet of weet ons heel goed te negeren, terwijl we bijna bij elkaar op schoot zitten. Hij pakt nog een fles bier en scrolt op zijn telefoon. Hij ziet er intens tevreden uit, zakt wat onderuit. Als wij lekker aan het eten zijn, groente, couscous, noten en 1 flesje bier delen stapt hij in zijn tent. Luchtbed oppompen draaien in de zak, ja we horen het allemaal en dan de tevreden snurk nog voor het donker is. Je hoort hem bijna denken, heerlijk ik doe precies wat ik wil, bier drinken, roken, snacks eten, pitten, fietsen. De volgende ochtend is hij weg, niks gehoord.

Terwijl wij die ochtend heel pittoresk in een boerenschuur zitten te ontbijten. Lopen er  mannen binnen en kijken naar de thermoskannen, “ist das Kaffee?”, ja antwoord ik. Ze pakken de kan en schenken de koffie in bekertjes, in een groepje steken ze hun sigaretten op, en drinken en brommen wat op bastoon met elkaar. Het is duidelijk zij hebben koffie nodig, de rest gaat volledig langs hen heen. De Bavaria man is alleen of met andere mannen, bier is belangrijk, koffie ook en sigaretten. Je hebt geen last van ze, maar ook geen lol, ze zijn onder gelijkgestemden of alleen. Wat mij verbaast is dat ze wel sportief kunnen presteren terwijl ik ze regelmatig al voor tien uur in de ochtend in hun fietslatex aan een liter bier zie zitten. Reisgenoot L. zegt “het bier is hier anders, je hebt er hier geen last van”.